Archief

ANBI

Door de Belastingdienst erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling Klik voor meer info.

Taize

Wat is Taizé? Taizé is een klooster dat heel veel jongeren trekt. Maar wat moeten jongeren nu in een klooster? Een begrijpelijke vraag, maar voor veel jongeren blijkbaar niet, want dit klooster trekt ieder jaar tienduizenden jongeren van over heel de wereld. Ook vanuit Reeuwijk zijn we aantal keren met een groep geweest. 

Taizé is een klein plaatjes middenin Frankrijk en net na de Tweede Wereldoorlog begon daar de protestantse broeder Roger met de zogenaamde Taizégemeenschap. De gemeenschap is heel snel gegroeid en vanuit alle tradities van de kerk komen er inmiddels bezoekers. Er zijn 3 diensten per dag waarin veel wordt gezongen. Taizéliederen zijn korte liederen die steeds op verschillende manieren worden herhaald, een soort christelijke mantra’s, maar je kunt het beter een keer horen, want anders is het lastig om het uit te leggen. Luister maar eens via de volgende link.

Naast de diensten is er de mogelijkheid om in gespreksgroepen met de monniken en gasten in gesprek te komen. Dat is wel bijzonder omdat het erg internationaal is. Uit Afrika, Azië, Amerika, uit alle werelddelen komen jongeren naar Taizé en raken met elkaar in gesprek. Taizé is heel open in hun manier van geloven en dat trekt jongeren aan, want zij hebben vaak zelf veel vragen en geloven is niet altijd even gemakkelijk.

Taizé draait helemaal op vrijwilligers. Iedereen helpt dus een beetje mee. Dat betekent dat het niet veel kost om er te verblijven en te eten. Je slaapt in tenten op een mega kampterrein en ’s avonds is er een barretje waar iedereen elkaar ontmoeten kan. De dienst van zaterdagavond is de climax. Dan zitten honderden mensen in de kerkzaal bij elkaar, op de grond of op kleine bankjes, en dan verspreidt zich het licht van de grote kaars over de kaarsjes die iedereen zelf vasthoudt. Zo ontstaat een zee van licht. Heel bijzonder om mee te maken. Het is wat gedateerd, maar om toch een indruk te maken, is er een kort filmpje beschikbaar.

Naast de reizen van Ark van Reeuwijk naar Taize hebben wij ook een paar keer paar jaar een Taizedienst in de Ark zelf. Er hangt dan dezelfde sfeer en we zingen dan ook van dezelfde liederen. Bijzonder is dat er gelegenheid is om op de grond te zitten en net als in Taize hangen er doeken en branden er kaarsjes waardoor er een sfeer heerst van stilte en meditatie.