Veilige kerk

Beleidsnotitie Veilige Kerk – Protestantse Gemeente De Ark in Reeuwijk

Onze gemeente, een veilige plaats voor iedereen
De Protestantse Gemeente De Ark wil een veilige gemeente zijn, waar mensen in vrijheid en vertrouwen samenkomen om hun geloof gestalte geven. De Ark wil een plaats zijn waar gemeenteleden elkaar met respect behandelen, mensen met speciale taken of opdrachten geen misbruik maken van hun machtspositie en jongeren en kinderen ongestoord kunnen meedoen. Dit lijkt heel vanzelfsprekend, tegelijkertijd komt grensoverschrijdend gedrag ook voor in de kerk. De verantwoordelijkheid voor de veiligheid binnen onze gemeente ligt primair bij de kerkenraad, daarnaast ook bij elk gemeentelid individueel.

In deze beleidsnotitie wordt ingegaan op het belang van bewustwording binnen de gemeente, het werven en aanstellen van vrijwilligers, het hanteren van een gedragscode, het aanstellen en functioneren van vertrouwenspersonen, het aanvragen van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) voor vrijwilligers, gebruikmaken van een meldingsprotocol en communicatie over veilige kerk binnen De Ark.

Bewustwording
Het gesprek binnen de kerk over gewenst gedrag voor en door iedereen die een taak uitvoert binnen onze gemeente, kan bijdragen aan respectvol met elkaar omgaan. Als je een ambt of andere functie binnen de kerk hebt, brengt dat een bepaalde gezagspositie met zich mee ten opzichte van anderen. Ook als we zelf niet uit zijn op die ongelijkheid of zelf geen hiërarchie ervaren. We realiseren ons dat ongewenste bejegening, grensoverschrijdend gedrag of misbruik van gezagsverhoudingen ook binnen de kerk kunnen voorkomen. Als respect en betrouwbaar gedrag in het geding zijn, is het belangrijk de juiste route te bewandelen om dit te bespreken c.q. te melden.

Vrijwilligers
Binnen onze gemeente zijn vele vrijwilligers werkzaam van wie een aantal een bijzondere verantwoordelijkheid heeft: ambtsdragers, leden van het pastorale team, jeugdwerkers en het financieel beheer. In het kader van het jaarverslag wordt door de kerkenraad jaarlijks een gesprek gevoerd over Veilige Kerk binnen De Ark mede in relatie tot het eigen functioneren ( bewustzijn van de eigen gezagspositie, kennis van mechanismen van grensoverschrijdend gedrag in gezagsrelaties, feedback en zelfreflectie).

Gedragscode
In de ‘Gedragscode Protestantse Gemeente De Ark in Reeuwijk’ staat wat de kerkenraad van de vrijwilligers en beroepskrachten verwacht, welk gedrag wel en welk gedrag niet geaccepteerd wordt. Deze gedragscode is opgesteld ter bescherming van alle leden van de kerk en dus ook ter bescherming van de vrijwilligers zelf. Deze gedragscode geldt voor alle vrijwilligers op elk terrein van het kerkenwerk. De gedragscode wordt bij de benoeming of aanstelling aan de vrijwilliger overhandigd, de vrijwilliger wordt tevens geïnformeerd over het beleid veilige gemeente. De vrijwilliger verklaart zich door de acceptatie van de taak c.q. functie akkoord met de inhoud van de gedragscode en het beleid veilige gemeente en ondertekent deze. De kerkenraad grijpt in als de regels van de gedragscode worden overschreden. Voor een veilige gemeente zijn we samen verantwoordelijk. Met elkaar spreken we daarom deze gedragscode af. Voor iedereen binnen en buiten onze eigen gemeenschap zijn we hierop aanspreekbaar.

Klik hier om de Gedragscode in te kunnen zien.

Verklaring Omtrent Gedrag
De generale synode heeft in haar vergadering van 20 april 2024 besloten dat een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) per 1 juli 2025 verplicht wordt voor medewerkers en vrijwilligers van lokale gemeenten binnen de Protestantse Kerk. Binnen De Ark wordt een VOG verplicht voor alle ambtsdragers, leden van het pastorale team, jeugdwerkers en het financieel beheer: https://protestantsekerk.nl/kerkenraad/vog/
De scriba bewaakt het proces, zorgt voor de aanvragen en de archivering van de verklaringen.

Vertrouwenspersonen
De generale synode heeft eveneens besloten dat per 1 juli 2025 binnen elke gemeente twee vertrouwenspersonen – tenminste een vrouw en een man – zijn aangesteld. Ze worden voor een periode van vier jaar benoemd en zijn opnieuw benoembaar. De vertrouwenspersonen zijn geen lid van de kerkenraad. De vertrouwenspersoon is een gemeentelid met een onafhankelijke, neutrale positie die het vertrouwen geniet van zowel de gemeenteleden als de kerkenraad. De vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor en geeft informatie over de stappen die gezet kunnen worden. Ook biedt hij of zij begeleiding aan de hulpvrager als dat nodig is. De vertrouwenspersoon maakt gebruik van het Protocol voor gemeenten die geconfronteerd worden met mogelijk (seksueel) misbruik in pastorale en gezagsrelaties en desgewenst van de Routekaart Meldingen van de PKN. Wanneer sprake is van seksueel misbruik kan men zich ook direct richten tot het Meldpunt seksueel misbruik in de kerk: https://www.smpr.nl/

De vertrouwenspersoon heeft een geheimhoudingsplicht, ook jegens de kerkenraad. Zonder uitdrukkelijke toestemming van de persoon die contact heeft opgenomen mag de vertrouwenspersoon niets met de toevertrouwde informatie doen.

Communicatie
De kerkenraad communiceert het beleid Veilige Kerk aan de gemeente via Arkade, de Zondagsbrief, de website en de ArkApp: contactgegevens van onze vertrouwenspersonen, de gedragscode, de link van het Meldpunt en deze beleidsnotitie.