Weekgedachte 30 maart 2020

De tijd voor Pasen wordt ook wel eens de lijdenstijd genoemd.  Sommigen spreken liever over de veertigdagentijd, die een periode is van inkeer en bezinning. In de situatie van nu is de term lijdenstijd misschien niet zo verkeerd. Het lijden is overal: bij mensen die ernstig ziek zijn, familieleden, artsen, maar ook bij hen die doodsbang zijn ziek te worden. Voor wie bang is, heeft Henri Nouwen dit gebed geschreven:

Vandaag Heer, was ik intens bang. Heel mijn wezen leek door angst te zijn overvallen. Geen vrede, geen rust, alleen maar pure angst: angst voor een zenuwinstorting, angst dat ik het verkeerde leven leid, angst afgewezen en veroordeeld te worden, en angst voor U. O Heer, waarom is het toch zo moeilijk mijn angst te boven te komen? Waarom is het toch zo moeilijk mijn angst te laten verdrijven door uw liefde? Alleen toen ik een tijdje met mijn handen werkte, leek de intensiteit van de angst af te nemen.

Ik voel me zo machteloos om deze angst te overwinnen. Of is het misschien de manier waarop U mij vraag enige solidariteit te voelen met de angstige mensen overal ter wereld: met hen die honger hebben en die het koud hebben (…), met hen die weggestopt zitten in gevangenissen, psychiatrische inrichtingen en ziekenhuizen:? O Heer, deze wereld is vol angst. Maak mijn angst tot een gebed voor wie bang is. Geef dat dat gebed anderen moed geeft. Misschien kan mijn duisternis dan licht worden voor anderen en mijn innerlijke pijn een bron van genezing voor anderen.

O Heer, u weet ook wat angst is. U hebt het ook intens moeilijk gehad; uw zweet en tranen waren tekenen van uw angst. Laat mijn angst, o Heer, deel zijn van uw angst, opdat hij me niet in het donker brengt maar in het licht, en laat me opnieuw begrijpen hoe uw kruis hoop biedt.

(Henry Nouwen, Over spiritueel leven, p. 72)