lezing 10 geboden prof Spronk: 11 oktober

Klaas Spronk (2)Lezing over tien geboden

Onlangs is de bijbel verkozen tot het belangrijkste boek van Nederland. Het Achterhuis, het dagboek van Anne Frank eindigde op de tweede plek en In de ban van de Ring op de derde plek. De invloed van die bijbel zie je ook terug in de invloed van de tien geboden op onze cultuur, op onze samenleving, onze waarden en normen, maar ook in de schilderkunst en in de literatuur. Denk bijvoorbeeld aan een boek als de ‘ Ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch waarin de hoofdpersoon de 10 geboden weer terug moet brengen naar de hemel.

Op dinsdag 11 oktober om 20.00 uur in de Ark van Reeuwijk gaat Klaas Spronk, hoogleraar Oude Testament in een lezing op deze tien geboden in. Wat is de achtergrond van deze geboden? Wanneer zijn ze ontstaan? Hoe komt het dat verschillende tellingen zijn? Dat de geboden op verschillende plekken in de bijbel worden genoemd? Zijn er nog meer geboden? En hebben de 10 geboden altijd een belangrijke plek gehad? En hoe zit het dan met Jezus en het Nieuwe Testament. Al met al een interessante introductie. Klaas Spronk is hoogleraar Oude Testament aan de Theologische Universiteit. Hij publiceerde o.a. over Genesis, over ethiek en esthetiek in de Bijbel, over monotheïsme en geweld.

Omdat vanaf 12 oktober de Bibliotheek tijdelijk gehuisvest is in de Ark van Reeuwijk organiseren zij gezamenlijk deze lezing over de tien geboden. Daarom is dit keer de lezing ook gratis en bent u uitgenodigd na afloop een glas te drinken op deze bijzondere samenwerking.

Lezing 10 geboden

Dinsdag 11 oktober om 20.00 uur

Ark van Reeuwijk, ’t Kerkestuk 1.