Start bijzondere samenwerking Bibliotheek en de Ark

image_m94gtwb0nmp_04cdqajpgVanaf 12 oktober is de Bibliotheek tijdelijk gehuisvest in de Ark van Reeuwijk. Als start van de samenwerking met de Bibliotheek en de Ark organiseren zij gezamenlijk de startlezing van de lezingenserie genaamd ‘Zinspelen’.

Rode draad in deze lezingen zijn de Tien Geboden. De eerste lezing wordt gegeven door prof Klaas Pronk en vindt plaats op dinsdag 11 oktober, aanvang 20.00 uur. 14370382_1088144367968540_3226553450245414046_n

De bijbel is onlangs verkozen tot het belangrijkste boek van Nederland. Het Achterhuis, het dagboek van Anne Frank eindigde op de tweede plek en In de ban van de Ring op de derde plek. Omdat de Bibliotheek van Reeuwijk en het Huis van Alles de komende maanden onderdak krijgen in de Ark van Reeuwijk, willen de organisaties deze bijzondere samenwerking feestelijk onderstrepen. Daarom bieden zij een lezing aan over dat verkozen boek, de bijbel.

De lezing wordt gegeven op dinsdag 11 oktober om 20.00 uur in de Ark van Reeuwijk door Klaas Spronk, hoogleraar Oude Testament. Hij zal zijn lezing toespitsen op de Tien Geboden want juist daarin zie je ook de invloed van dat oude boek op onze westerse cultuur, op literatuur en kunst, op onze waarden en normen. Deze Tien Geboden vormen tevens het jaarthema van de Ark van Reeuwijk en zijn het uitgangspunt voor de lezingen die de commissie ZinSpelen verzorgt. Zie ook: http://pgdeark.nl/events/zinspelen/

Lezingen die de woorden van dat oude boek proberen te actualiseren. Zo kunnen we bijvoorbeeld vanuit het sabbatsgebod nadenken over de vraag hoe wij om gaan met een balans tussen rust en werken. Daarover zal Henry Vesseur komen vertellen, abt van de Benedictijnen in Doetinchem. En wat betekent bijvoorbeeld ‘ eer u vader en moeder’ in onze participatiemaatschappij. Daarover komt prof Kim Putters spreker, directeur van het Sociaal Planbureau.

Klaas Spronk (2)Maar op dinsdag 11 oktober om 20.00 uur in de Ark nu eerst deze lezing van Prof. Klaas Spronk als een algemene inleiding op deze Tien Geboden. Een verkenning van dat oude boek. Wat is de achtergrond? Wat is haar ontstaan? Klaas Spronk is hoogleraar Oude Testament aan de Theologische Universiteit. Hij publiceerde o.a. over Genesis, over ethiek en esthetiek in de Bijbel, over monotheïsme en geweld.

De Bibliotheek en de Ark bieden u deze lezing gratis aan en ook bent u uitgenodigd na afloop een glas te drinken op deze bijzondere samenwerking.

Dinsdag 11 oktober om 20.00 uur
Ark van Reeuwijk, ’t Kerkestuk 1.