13 sept: lezing over Zwagerman door prof Blommestijn

Joost-Zwagerman-©-Keke-Keukelaar-zw-high-resOp 8 september 2015 maakte Joost Zwagerman een einde aan zijn leven. Zwagerman was een bekend schrijver en schoof ook geregeld aan bij de Wereld Draait Door. Religie was nooit een belangrijk thema in zijn werk totdat zijn laatste gedichten bekend werden die postuum in de gedichtenbundel ‘ Wakend over God’ zijn uitgegeven. Kunstenaar Marc Mulders, die op uitnodiging van Zwagerman, bij deze gedichten een passend kunstwerk koos, zij over de gedichten in dagblad Trouw: “ Ik zie dit als een religieuze coming-out van Joost.”

9789048829651_240@2xDe gedichten beschrijven de geloofsstrijd van een naamloos blijvend ik, die soms in zijn verbeelding, soms letterlijk, met het Opperwezen in gevecht raakt. Alles komt voorbij: verwachting, troost, woede, verbittering, loochening en uiteindelijk berusting.

414px-Hein_BlommestijnProfessor Hein Blommestijn werkt aan het Titus Brandsma Instituut en is tevens hoogleraar mystieke theologie aan de Universiteit Gregoriana te Rome. Hij bestudeert al jaren mystieke teksten van o.a. meester Eckhardt, Augustinus, Kierkegaard of Dag Hammarskjöld.

De laatste maanden heeft hij zich verdiept in de laatste gedichten van Joost Zwagerman die hij vanuit zijn ervaring heeft gelezen ‘ mystieke ogen’. Hoe ziet professor Blommestijn deze ‘ religieuze coming-out van Joost? Hoe leest hij zijn gedichten?

Blommestijn is bezig met een boek rondom de gedichten van Zwagerman, maar geeft in deze lezing in Reeuwijk al een voorproefje. Een spannende lezing om met ‘ eeuwenoude’ mystieke ogen deze nieuwe gedichten van Zwagerman te proeven. Bijzonder dat Reeuwijk het platform voor deze primeur mag zijn.

De lezing is op dinsdagavond 13 september om 20.00 uur in kerkgebouw de Ark, ’t Kerkestuk 1 te Reeuwijk. Toegang is 5 euro.