19 januari Spinoza

lezing Spinoza: dinsdag 19 januari 20.00 uur in de Ark van Reeuwijk

Spinoza heeft in zijn bekendste werk, de Ethica, laten zien dat er slechts een alles omvattende werkelijkheid is, die men zowel Natuur als God kan noemen. Spinoza onderscheidt drie niveaus van kennis: de waarneming, de rede en het intuïtieve weten. Deze laatste is een diep doorvoeld inzicht dat God oorzaak is van alles. In dit ‘perspectief van de eeuwigheid’ verdwijnen de passies, en geniet de mens een volmaakte gemoedsrust en ervaart hij liefde tot God ofwel tot ‘al wat is’.

Miriam van Reijen

Reijen-Miriam-van-2013-foto-Leonie-de-Jong-620x350Miriam van Reijen is afgestudeerd in de sociale filosofie en ethiek en sindsdien verbonden geweest aan verschillende opleidingen en universiteiten. Daarnaast houdt zij zich al jarenlang intensief bezig met Spinoza; in het bijzonder zijn theorie over de passies en zijn politieke filosofie. Zij is bestuurslid van de Vereniging voor Filosofische Praktijk (VFP) en bestuurslid van de Vereniging Het Spinozahuis.
www.miriamvanreijen.nl
Ieder jaar worden er een aantal lezingen georganiseerd in de Ark van Reeuwijk. Deze lezingen hebben meestal te maken met het jaarthema. Dit seizoen (2015 – 2016) is dat ‘ Heeft het Christendom toekomst?’
Contactpersoon
Anne van Urk, E-mail: a.vanurk@hetnet.nl