9 december Lezing vrede op aarde – zin en onzin van vredesmissies

1513790_693176150798699_4856663920836665739_nLezing vrede op aarde – zin en onzin van vredesmissies

Dinsdag 9 december om 20.00 uur hebben we een bijzondere gast in de Ark die ons meeneemt naar de Vredesmissies die Nederland uitvoert, of heeft uitgevoerd, in diverse landen.

Folkert Draisma is een officier van het Nederlandse leger. Zo was hij o.a. Pelotonscommandant bij de Luchtmobiele Brigade. Hij heeft o.a. Nederlandse troepen geleid in Kongo en Bosnië. Ook bij Afghanistan is hij nauw betrokken geweest, maar dan in het bijzonder bij de opleiding van militairen die naar Uruzgan gingen.

Nu is hij werkzaam bij de bestuursstaf van Defensie waar hij nauw betrokken is bij de uitvoering van de missies naar Mali, Afghanistan en het Midden-Oosten. Folkert heeft veel trainingen en voorlichting gegeven aan jonge militairen. Werken in internationaal verband is uiterst complex. Allereerst is er de totaal andere lokale cultuur waar je in terecht komt. Maar daarnaast zijn er ook de vaak totaal andere culturen van andere Navo en VN landen waarmee moet worden samengewerkt.

Waar loop je zoal tegen aan? Hebben deze missies zin en dragen ze bij aan “Vrede op Aarde”?
Folkert gaat graag het gesprek aan en zal open en eerlijk de dilemma’s weergeven. Dat kan in Nederland. En de vraag is wat de focus zou moeten zijn om bij te dragen aan “Vrede op Aarde”. Voor jong en oud in de Ark een boeiende combinatie en een bijzondere voorbereiding op Kerst lijkt ons.

dinsdag 9 december 20.00 uur Ark van Reeuwijk

Anne van Urk & Mandy van Oldenborgh