2 Maart; Ghanese kerkdienst in de Bijlmer.

Dansend door de kerk, verslag geschreven door Irene en Janneke.

Op zondag 2 maart stond er voor de Jong Belegen-groep (en kinderen, die hierdoor twee keer naar de kerk moesten op zondag!) en de Sundays-groep een bijzonder bezoek op het programma, namelijk aan de Ghanese pinkstergemeente in Amsterdam: Pentecost Revival Church.

Toen we binnenkwamen was de viering al begonnen en werden we ontvangen met luid en uitbundig gezang. Meteen viel op dat vooral de dames alles uit de kast hadden gehaald om er mooi uit te zien. Veel jurken met kleurrijke Afrikaanse print en hele hoge hakken. De dominee heette alle gasten welkom en om ervoor te zorgen dat wij ons thuis zouden voelen, werd er nog meer gezongen en gedanst (ook David ging met de voetjes van de vloer). De dienst was voornamelijk in het (Ghanees) Engels met een Nederlandse tolk. De preek bestond uit citaten kriskras uit de Bijbel waar de dominee gepassioneerd over sprak en de gemeente opzweepte om dit luidkeels te beamen. Hij sprak hierbij steeds harder en sneller. De preek duurde ongeveer drie kwartier, wat voor de gemeente geen enkel probleem leek te zijn, wij waren dit alleen niet gewend. Na de passionele preek werd er weer gedanst, gezongen en gevierd dat God in ieders leven is.

Aan het eind van de dienst, twee uur nadat we binnen waren gekomen, werd er ‘gedineerd met God’ (het avondmaal). Nadat de hele gemeente met God gedineerd had, werd er gevraagd of er potentiele nieuwe leden van de gemeente in de zaal zaten. Vier mensen kwamen naar voren, waarna David werd gevraagd om hen ‘naar God te leiden’. Hoewel David hier niet op gerekend had, improviseerde hij een mooi gebed, wat met veel tussentijdse ‘amens’ werd bevestigd door de hele gemeente.

Al met al hebben we een hele bijzondere middag gehad, met veel vrolijkheid en passie voor God. We voelden ons helemaal geen toeschouwer, maar echt deelnemer aan de dienst. Door de grote boxen en het (behoorlijk versterkte) harde gezang hadden de meesten na afloop wel last van tuitende oren. De uitbundigheid en gepassioneerde (soms bijna schreeuwende) dominee zorgden wel voor een hele heftige ervaring, waarna een aantal van ons behoefte hadden aan even rustig na kunnen denken. We hebben de middag afgesloten met lekker eten in het naast de kerk gelegen Turkse restaurant. Het was erg leuk een keer een kerkdienst mee te maken die zo verschillend was van wat we op een gewone zondag gewend zijn.

18. Excursie Pentacostal Revival Church (1) 18. Excursie Pentacostal Revival Church (2) 18. Excursie Pentacostal Revival Church (3) 18. Excursie Pentacostal Revival Church (5)