Gedenken & Concert voor Allerzielen: 3 nov

wittesteentjesBehoefte aan gedenken

Ook dit jaar kunnen mensen hun dierbaren gedenken tijdens een concert in de Ark van Reeuwijk op 3 november om 20.00 uur. De Ark doet dit nu al een paar jaren rond de datum van Allerzielen. ds David van Veen: ” Je ziet in de maatschappij steeds meer de behoefte groeien om het gedenken van onze dierbaren ook met rituelen vorm te geven, juist ook buiten de gevestigde kaders om. Ik vind dat een goede ontwikkeling want het is belangrijk om je dierbaren te gedenken en het is goed om dit ook samen te doen.”

Concert

Op zondag 3 november is er ’s avond in de kerk een concert waarin ‘ Het requiem voor de levenden’ ten gehore wordt gebracht. Het requiem is geschreven door de componist Nico Hovius die voor de gelegenheid het koor begeleid én dirigeert.   Het requiem is geïnspireerd op het bekende werk van Brahms ‘ Ein Deutsches Requiem’. Net als Brahms deed, wordt er gebruikt gemaakt van teksten vanuit de gehele bijbel en zijn geschreven door Gert-Jan Slump.  In navolging van Brahms’ requiem, bestaat het stuk uit zeven hoofddelen, steeds afgewisseld door een strofe van het zogenaamde Zonnelied van Franciscus van Assisi.

Caroline Stam kleurBekende zangeres

Bijzonder is dat Caroline Stam als soliste aan dit concert meewerkt. Caroline is geen onbekende in de muziekwereld ook buiten onze grenzen. Zij verleende onder andere solistische medewerking aan de cd-opnamen van Purcell’s “Fairy Queen’ en diverse Bach-cantates, waaronder de gehele tiende aflevering van de serie complete opnamen van de Bach-cantates onder leiding van Ton Koopman. Tevens soleerde zij in Ton Koopman’s reconstructie van Bach’s Markus Passion, met het Amsterdam Baroque Orchestra and Choir onder leiding van Ton Koopman.

Steentje neerleggen

Het is echt een bijzonder stuk, zegt ds David van Veen, maar daarnaast is er tevens tijdens dit concert gelegenheid om je dierbaren te gedenken. Dit jaar willen we dat doen door de namen van hen op een steentje te schrijven. Tijdens het concert leggen wij deze steentjes neer, zoals ook de Joden doen als zij een graf bezoeken.  Daarnaast kun je een kaars ontsteken dat je ook kunt ervaren als licht dat sterker is dan onze duisternis.

Iedereen is welkom bij dit concert en dit gedenken. Het concert is gratis, wel wordt bij de uitgang om een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Ik hoop dat de mensen komen, natuurlijk voor de muziek, maar ook om moment stil te staan bij hun dierbaren en hen zo met elkaar een plek te geven. Rituelen zijn er voor om de tijd markeren en kunnen vaak zonder veel woorden toch heel veel kracht geven.